news_image
Pas godt på dig selv og din hest eller pony. når sneen begynder at falde. (Foto: Thomas Bisgaard)

Gode råd til frost, sne og slud

 11.02.2018

Ifølge DMI lurer både sne, slud og koldt vejr forude. Derfor bringer vi her en reminder om, hvad det er godt at huske på, når du begiver dig ud i vinterlige Danmark. Der er nemlig en del ting, som du skal være forberedt på – uanset om du har din egen hest eller pony, låner en eller går på rideskole.

Af Cecilia Linddahl 

Husk reflekserne
Det er stadig mørkt om aftenen, og det er virkelig vigtigt at få reflekserne på. Husk at du ifølge Rådet for Sikker Trafik er forpligtet til at have lygte på venstre ben, når du rider ude i lygtetændingstiden. Den skal lyse hvidt fremad og rødt bagud, og lyset skal være synligt på mindste 150 meters afstand. Du skal også sørge for, at din hest har reflekser på alle fire ben. De skal være mindst frem centimeter bredde. Derudover kan du også overveje at bruge et refleksfortøj, en refleksvest eller et ridedækken med reflekser på. Husk, at selvom du godt kan se noget og synes, at der stadig er lyst nok, så kan bilerne godt have svært ved at se dig.

Er dækkenet klar?
Måske er din hest eller pony klippet – og så går den nok allerede med dækken, men hvis nu, at den skal have dækken på på et tidspunkt, så er det rart at have styr på det. Er det gamle måske gået i stykker? Eller ligger det et sted, hvor det kunne risikere at være blevet ødelagt af mus eller andet? Det er i hvert fald en god idé lige at finde det frem og tjekke, at alle remme og stropper sidder, som de skal, og at der ikke er store huller og flænger i det

Hold øje med vandet

Så snart det begynder at fryse, er der risiko for, at din pony eller hests vand fryser til. Derfor er det vigtigt at holde øje med, at den altid har adgang til vand. Hvis du har vandkopper, så er det også vigtigt at holde øje med, at de ikke fryser til – også selvom de er frostsikrede. Får din pony eller hest vand i en spand, skal du huske at tjekke, at den er fyldt, ikke kan væltes – og at vandet ikke er frosset.

Hav en ekstra hovrenser ved hånden
Når sneen falder, kommer der hurtigt klumper i hovene. Derfor er det en god idé at have en hovrenser med ned til folden, så du kan fjerne eventuelle klumper med det samme. Men husk, at du enten skal have en med til at holde din pony, eller have et forsvarligt sted at binde den. Og det er selvfølgelig ikke en god idé at rense hovene inde på marken – vent i stedet til du er kommet uden for leddet.

Tjek ridehusbunden
Selvom et ridehus ligger indendørs, kan frosten stadig påvirke bunden, og hvis der bliver slæbt sne med ind, kan der let komme klumper i bunden. Derfor er det en god idé at have en hovrenser liggende ved barrieren, så du lige kan fjerne eventuelle klumper.

Pas på med striglen
Hvis du har en pony eller hest, der går uden dækken –  f.eks. en islænder eller en anden hesterace med meget pels, skal du passe på med striglen. Man strigler nemlig fedtet ud af pelsen, og det er med til at sørge for, at din hest eller pony holder varmen. Du er selvfølgelig nødt til at holde den ren – det er klart. Specielt når du skal ride, men lad være med at strigle helt i bund over hele kroppen. Du kan f.eks. nøjes med at tage sadellejet. Det er selvfølgelig værd at bemærke, at det sætter blodomløbet i gang hos din hest eller pony, når du strigler, hvilket er supergodt om vinteren. Men i stedet kan du overveje at bruge tid på at give din pony eller hest en omgang massage – det virker nemlig på samme måde.

Vær ekstra opmærksom på glat underlag
Når frosten for alvor sætter ind, bliver det hurtigt glat. Husk på det fra øjeblikket, hvor du træder ud af stalden og til du er indendørs igen. Selvom der ikke ligger synligt frost på jorden, kan der stadig være glat – og det gælder både på asfalt og grusveje. Græs og andre arealer kan ligeledes godt være glatte, uden du kan se det – så regn med at du skal passe på alle steder du færdes uden for. Det er også en god ide at huske på, at vand ved en vaskeplads også vil fryse til is og blive glat i frostvejr. Derfor kan du strø savsmuld eller halm ovenpå for at skabe en mere ru overflade.

Sne på taget kan være farligt
Kommer der pludseligt meget sne, er det klart, at det også vil lægge sig på taget af ridehuse og stalde. Det kan være farligt – særligt, hvis der er tale om meget sne, fordi det kan få taget til at kollapse, men også hvis en del af sneen pludseligt løsner sig og rutscher ned fra taget. Derfor skal du – eller den, der har ansvaret for bygningerne – sørge for, at det bliver fjernet.

 

Du kan læse mere ridning i mørke her

 
Springhest forgiftet i ridehus

Springrytter Lars Rasmussens hest kom i kontakt med rottegift i ridehuset, og det fik alvorlige følger. Nu er det op til retten at afgøre, om han har krav på erstatning.
19.02.2018     Aktuelt

Vær sikker på hesteryg i trafikken

Der sker årligt ca. 130 rideulykker i trafikken, hvoraf omkring 25 involverer andre trafikanter. Derfor har Rådet for Større Færdselssikkerhed, Dansk Ride Forbund og Dansk Islandshesteforening i fællesskab har udarbejdet en sikkerhedskampagne, der har fokus på ryttere, der færdes i trafikken
19.02.2018     Aktuelt

7 gode grunde til at vælge ridning

De fleste hestemennesker ved det allerede. Ridning og heste er fantastisk terapi, og har du haft ekstra travlt i en periode, er der intet, der kan bringe balance tilbage i hjerne og hjerte som et besøg hos din firbenede ven.
19.02.2018     Andet

Brug for hjælp?

Kontakt everhorse på info@everhorse.dk

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Udfyld formularen herunder og tryk pa "Tilmeld mig". Sa vil du fremover vaere opdateret med hvad der sker i hesteverden.