news_image
Ridehjelme med VG1 er helt sikre at bruge næste år

Dansk Standard bekræfter, at EN1384:2017 er trukket tilbage

 07.12.2017

Dansk Standard og det tyske TÜV bekræfter i dag, at EN1384:2017 er trukket tilbage. Det får umiddelbart ingen betydning for langt de fleste producenter og importører af ridehjelme, da deres hjelme er VG1-godkendte.

Af Louise Hededam 

Everhorse har i dag talt med den danske standardiseringsorganisation, Dansk Standard. Standardiseringskonsulent Merete Westergaard Bennick har fulgt op på sagen og kan bekræfte, at standarden EN1384:2017 ikke er godkendt og derfor ikke offentliggøres i EU’s Official Journal. Dette betyder, at ridehjelme ikke kan mærkes efter EN1384:2017 endnu. 

”På baggrund af den situation skal Færdselsstyrelsen tage stilling til, hvordan ridehjelmene skal mærkes, indtil man kan mærke efter den nye udgave af EN 1384,” forklarer Merete Westergaard Bennick. 

Den tyske standardiseringsmyndighed, TÜV Rheinland, bekræfter i dag ligeledes, at EN1384:2017 er trukket tilbage.

Dansk Ride Forbund har ikke ønsket at udtale sig til citat i dag, men oplyser følgende på sin hjemmeside:

Den 6. december offentliggjorde mediet Everhorse en artikel, hvori det angives, at den nye EU-standard for ridehjelme EN 1384:2017 skulle være trukket tilbage. Dette har medført en del usikkerhed blandt ryttere og klubber, som henvender sig til os. Vi har ikke hørt noget fra officiel side om, at standarden skulle være trukket tilbage. Vi undersøger selvfølgelig sagen, men så længe standarden ikke er trukket tilbage fra officiel side, gælder de tidligere angivne standarder.

I forbindelse med de senest fremkomne oplysninger om standardisering af ridehjelme har Everhorse haft fat i flere danske producenter og importører af ridehjelme for at få et billede af, hvad det betyder, at standarden EN1384:2017 øjensynligt er trukket tilbage.

Umiddelbart ser det ud til, at de producenter, der får deres hjelme certificeret i Tyskland, ikke har kunnet få dem godkendt efter EN1384:2017, mens hjelme certificeret i Frankrig muligvis kan være godkendt, inden standarden blev harmoniseret, og altså før EU Kommissionen valgte at trække standarden tilbage.

Herunder kan du læse, hvad producenter og importører af forskellige hjelme siger til den langstrakte sag om standarderne for ridehjelme:

Ulrich Trolle, Trolle Company, Samshield:

Samshield er i besiddelse af et certifikat fra den fransk myndighed, CRITT, som giver ret til at mærke med EN1384:2017.

"Samshield har både VG1 og EN1384-2017, så vi ser ingen problemer for forbrugeren. De trygt kan købe en hjelm, og vi garanterer, at der ikke er nogen problemer i 2018 jf. hvad Dansk Ride Forbund skriver på sin hjemmeside." 

 

Christian Larsson, Equalityline, Charles Owen:

”Vi er ikke kommet så langt i forhold til den nye godkendelse med tanke på, at vi bliver opdateret hele tiden fra vores producent. Men de gør alt, hvad de kan for at blive klar hurtigst muligt. Indtil videre har vi dog ikke vidst, hvor vi kunne få testet vores hjelme i henhold til den nye standard.”  

”Vi har jo kun kunnet følge reglerne – og ikke selv skabe dem – så vi kan bare vente og se. Alle vores gamle hjelme klarer kravene i den nye standard, men vi kan altså bare ikke teste dem.”  

”Man kan godt ride med vores hjelme efter nytår, - de er VG1-godkendte og har desuden den højere standard: pas:015.” 


Flemming Schulz, Kep:

Flemming Schulz kender ikke til den seneste udvikling og udtaler sig derfor generelt:

”Jeg har hørt problematikken om, at tyskerne ikke skulle anerkende standarden.”

”Jeg synes, standarden er noget makværk. Jeg føler mig ikke sikker på, at hjelmene beskytter godt nok med denne certificering. Så jeg kan godt forstå problematikken, og at nogen reagerer.”

”Her i det nye år starter vi med at mærke hjelmen, forudsat der er en standard at mærke dem efter. Vi har den eneste ridehjelm med alle 5 godkendelser (ASTM, PAS015, Snell, VG1, EN1384).”

 

Christina Scharf, CJ Proline:

”Siden offentliggørelsen af cirkulæret, har CJ Proline haft fokus på de justeringer som godkendelsen kunne medføre. Vi mener vi gennem rettidig omhu er nået så langt, at vi omgående kan omstille produktionen efter EN1384:2017.”

”Usikkerheden omkring hvilke regler som skal gælde samt fra hvornår, er meget svær at håndtere i en virksomhed med egen produktion. Vores lager-opbygning holdes på et minimum, hvorfor vi desværre oplever ikke at kunne leve op til den utrolig flotte efterspørgsel fra alle vores kunder. Trods en meget høj sikkerheds-tærskel på vores produkter, som utvivlsomt lever op til kommende regler, kan vi ikke teste og producere efter disse, før de endeligt vedtages af EU.”

”Vi er endnu engang havnet i ‘dødvande’ hvor vi ikke ved, hvorledes vi skal svare vores kunder, når de spørger, hvad fremtiden bringer. Vores kunder er heldigvis meget forstående, men det er jo paradoksalt, at EU Kommissionen tager en hel branche som gidsel ved at offentliggøre godkendelser, som de enkelte lande endnu ikke har godkendt.” 

”Når man køber en SCHARF hjelm, kan man være helt sikker på, at man kan ride med den efter nytår, da alle vores hjelme har den gældende godkendelse VG1.040 2014-12.”

 

Heidi Kjær Larsen, Kjærgården, One K-hjelme.

”Vi er jo så langt, at testproceduren er beskrevet, så hjelmene er testet efter den nye standard, så vi var faktisk klar til at smide dem på markedet. Vi kan bare ikke få dem godkendt efter standarden.”

”Vi mener ikke, at den nye standard er bedre end VG1. Derfor har det Ingen betydning for os – vi fortsætter bare med VG1 og afventer, hvad der sker.”

”Det betyder også, at rytterne kan ride med dem, hvis der ikke bliver lavet en ny regel.”

 

Lene Bonde Georgi, GPA

”Vi har bare solgt VG1 og har derfor ikke haft problemer. Vi har ikke oplevet, at butikkerne var nervøse, men man har været lidt i tvivl om den nye godkendelse.” 

 

Læs mere om sagen her
Næsebåndsreglen skrevet ind i reglementet

Der mangler endnu tilbagemelding fra møde mellem Dansk Ride Forbund og Dansk Rideinstruktør Forening, men næsebåndsreglen er skrevet ind i DRFs Fællesbestemmelser, der gælder for 2018, og sanktionerne er næsten klare.
16.12.2017     Aktuelt

Kirk Arabians lukker ned

Signe og Thomas Kirk Kristiansen lukker araberstutteriet Kirk Arabians for at få tid til andre gøremål.
14.12.2017     Avl

Zonik vinder Grand Prix i Olympia

Glock’s Zonik og Edward Gal viste suveræn form i Olympia, hvor Anders Dahl imponerer med en 5. plads og sammen med Ulrik Mølgaard er med i onsdagens World Cup kür.
12.12.2017     Dressur

Brug for hjælp til at sælge din hest?

Kontakt everhorse på info@everhorse.dk

Hold dig opdateret!

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Udfyld formularen herunder og tryk pa "Tilmeld mig". Sa vil du fremover vaere opdateret med hvad der sker i hesteverden.